Összes oldalmegjelenítés

2012. június 14., csütörtök

10 dolog, amit talán még nem tudott a portugál labdarúgó-válogatottról

Későn kezdtek nemzetközi karrierbe, de akkor odatették magukat. Voltak és vannak világsztárjaik, de az igazán nagy siker még várat magára. Tengerészek, egy cowboyból lett amerikai elnök, és a majdnem végzetes angliai jacuzzizás, és az óriások között ritkán vitézkedő törpék színesíti az ország labdarúgásának történetét.
Hirdetés
1. A portugálok egykori nagy góllövője Pauleta, aki 88 meccsen 47 gólt szerzett (ezzel rekorder a hazájában), nem csak a fociban jeleskedik: FIFA és S. O. S. gyermekfalu nagykövet mióta „nyugdíjba vonult".
Pauletának nem egyszer volt alkalma ünnepelni (Fotó: Action Images)
2. Portugália büszkélkedhet a vb-k történetének legprímább debütálásával: 1966-ban egy 3. hellyel lepték meg a világot első világbajnoki szereplésük alkalmával.
3. Ha portugál válogatottról van szó, mindenkinek Eusébio neve ugrik be először. Bár azt kevesen tudják, hogy 1966-os vb-n majdnem életét vesztette, mert egy meccs után a pezsgőfürdő áram alá került, és egy társa mentette meg: Jaime Graca a hőstett végrehajtója a idén februárban hunyt el hetvenéves korában.
EUSÉBIO ELLENÜNK IS MEGMUTATTA, MIT TUD
 
ViewMore FromRelated VideosCommentsShareSendFavoriteTwitterFacebook
4. Az első portugál játékos, aki egymás után kétszer emelhette magasba a Bajnokok Ligája trófeáját, nem más volt, mint Paulo Sousa: az 1995–96-os szezonban a Juventusszal, egy évvel később pedig már a Borussia Dortmunddal nyerte meg a legrangosabb európai kupa küzdelmeit.
5. A csapat kevésbé ismert beceneve a „navigátorok", amit a régi portugál hajósok utána kaptak, akik a 15. és 16. században számos fehér foltot tüntettek el felfedezéseikkel a világtérképről. Ezekre a nagy hajósokra, illetve felfedezéseikre emlékezve került az aktuális portugál váltómezre a megfelezett piros-zöld kereszt.
Kereszt, gömb, hagyomány és innováció (Fotó: Nike)
6. A portugálok idén már kipróbálták az Eb helyszíneinek egyikét, hiszen Varsóban gól nélküli döntetlent értek el a lengyelek elleni barátságos meccsen.
Fernando Peyroteo egy kupával a sok közül
(Fotó: centenariosporting.com)
7. A portugálokat úgy ismerik, mint Európa braziljait, mi sem mutatja jobban, hogy a bajnokságuk is elég „brazilos" sok trükk, sok gól: a portugál bajnokság csúcstartója Fernando Peyroteo, aki 1937 és 1950 között 371 gólt ért el az élvonalban a Sporting és a Belenenses játékosaként. És tette mindezt 219 bajnoki mérkőzésen, ami több mint megsüvegelendő teljesítmény.
8. A portugál klubéletben három csapat dominál: a Sporting, a Benfica és a Porto. Az eddigi 77 bajnoki címből 75-öt ez a három csapat zsebelt be. A két üdítő kivétel a Belenenses 1945-46-os, és a Boavista 2000-01-es sikere.
9. Sokan azt hiszik, hogy Cristiano Ronaldo a brazil Ronaldo utána kapta nevét... de ez nem igaz, hiszen, amikor CR7 1985-ben megszületett, még az igazi Ronaldo is csak 9 éves volt. A portugál szupersztárt valójában a korábbi amerikai elnök, Ronald Reagan utána nevezték el így a szülei, mert az édesapja nagy tisztelője volt a színészből lett politikusnak.
10. Napjainkban Cristiano Ronaldo az, akit gyerekek milliói választanak példaképüknek. Annak idején neki is volt egy kedvence, méghozzű a brazil Pelé, nem pedig honfitársa, Eusébio.
Ronald és Ronaldo: meglátja akárki, elnök lesz még ebből a fiúból! (Forrás: Action Images, sodahead.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése